E-Fatura Nedir?

Uluslararası bir formatta standart hale getirilmiş, değiştirilemez olarak mühürlenmiş, kâğıt fatura ile aynı hukuki niteliklere sahip elektronik belgedir.

Kimler E-Fatura Uygulamasına Geçer?

Herhangi bir ciro ya da fatura miktar sınırlaması olmaksızın isteyen firma dilediği zaman E-Faturaya geçebilir. İki tür E-Fatura kullanıcısı vardır;

Birinci tür kullanıcılar zorunluluk kapsamında E-Faturaya geçiş yapan kullanıcılar. Eğer siz de devlet tarafından açıklanan yıllık ciro limitini aştıysanız, zorunlu E-Fatura mükellefi olursunuz ve takip eden sene başı itibariyle E-Faturaya geçişinizi tamamlamanız gerekmektedir.

İkinci tür ise gönüllü E-Fatura kullanıcısıdır. Özellikle E-Ticaret yapan, kargo ile fatura gönderen, yeni iş kurup fatura ve kâğıt masrafından tasarruf etmek isteyen, arşivleme, operasyonel iş gücünü azaltmak isteyen ve profesyonellik kazanmak isteyen işletmeler sağladığı avantajlardan dolayı E-Faturayı tercih eden firmalar E-Faturaya geçiş yapabilir.

E-Fatura başvurusu nasıl yapılır?

Gelirler İdaresi (GİB) e-belge uygulaması üzerinden veya interaktif vergi dairesi uygulaması üzerinden Mali mühür veya e-imza ile yapılır. Tüzel ve Gerçek kişiler Mali mühür sertifika başvurusunu Kamu Sertifika merkezinden yaparlar. Gerçek kişiler isterlerse e-imza ile e-belge uygulamasına başvurabilirler. 

Başvuru esnasında işletme yetkilileri faturalarını e-fatura portal uygulaması üzerinden yoksa özel bir entegratör kullanarak mı belge keseceklerini belirtir. Portal uygulaması ile kesilen belgeler gelir idaresi üzerinde 6 ay süre ile saklanırken özel entegratör üzerinden kesilen belgeler 10 yıl süre ile saklanırlar. 

Uygulamaya başvuru sonrası e-fatura mükellef sorgulama ekranı üzerinden başvurularının durumlarını kontrol edebilirler. E-portal uygulaması üzerinden belge düzenleyecekler sadece e-fatura mükellefi olurken, özel entegratör üzerinden belge kesecekler aynı zamanda e-arşiv fatura hizmetini de kullanabilirler.

Başvuru sonrasında işletmeler için GİB e-fatura alıcı etiketi ve e-fatura gönderici etiketi oluşur. Gönüllü olarak e-fatura uygulamasına başvuranlar isterlerse bir zaman sonra tekrar kağıt belge düzenleyebilirler.

E-Fatura İptali

E-Fatura ile E-Arşiv Faturanın Farkı Nedir?

E-Fatura Fiyatları Nedir?

E-Fatura uygulamasına girecek firmaların yıl içerisinde aldıkları ve kesikleri faturalar tespit edildikten sonra firmaların ihtiyaçları ortaya çıkmaktadır.

Tokat E-Fatura Firması

Pekiweb internet ve bilişim teknolojileri olarak EDM Bilişim AŞ. firmasının Tokat bölge bayisi olarak hizmet vermekteyiz.